Η σοκαριστική αλήθεια για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Η σοκαριστική αλήθεια για τις καρκινογόνες ουσίες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η αλήθεια: κατά μέσο όρο 50 φορές χαμηλότερα επίπεδα

Μετά τις πρόσφατες δημοσιεύσεις στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας δεν θα μας κάνει καθόλου εντύπωση αν οι περισσότεροι καπνιστές και ατμιστές ανησυχήσουν για καρκινογόνες ουσίες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Έτσι κι αλλιώς οι τίτλοι ουρλιάζουν : “ΣΟΚ! Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν 10 φορές περισσότερες καρκινογόνες ουσίες από τα κανονικά τσιγάρα”, “10 φορές πιο καρκινογόνα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από τα συμβατικά”, “Το ηλεκτρονικό τσιγάρο πιο καρκινογόνο από το κανονικό”.

Τρομακτικό έτσι;;

Το γεγονός

Κυκλοφόρησε στον τύπο ένα άρθρο στο οποίο ο κ. Naoki Kunugita, Ιάπωνας ερευνητής στο τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Ιαπωνίας δήλωσε “Σε μια από τις γιαπωνέζικες μάρκες ηλεκτρονικού τσιγάρου που εξετάσαμε, η ομάδα μας βρήκε 10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα ορισμένων καρκινογόνων ουσιών σε σχέση με ένα κανονικό τσιγάρο”.

Η έρευνα έχοντας κυκλοφορήσει με την υποστήριξη της ιαπωνικής κυβέρνησης αποκτά ακόμη περισσότερο κύρος και βαρύτητα. (Βέβαια σε κανένα άρθρο, κανενός δημοσιογράφου δεν αναφέρθηκε ότι στην ιαπωνική κυβέρνηση ανήκει η JAPAN TOBACCO)

Ευτυχώς οι ατμιστές είμαστε τυχεροί να έχουμε επιστήμονες και ερευνητές οι οποίοι σπεύδουν να διερευνήσουν την πηγή των ιστοριών όπως αυτή.

Ποια είναι λοιπόν τα λάθη και γιατί τα συγκεκριμένα άρθρα παραπλανούν τον καταναλωτή;

α) Κανένα μέσο ενημέρωσης δεν παρήχε σύνδεσμο στην επίσημη μελέτη.
Με βάση τα αποτελέσματα όμως της επίσημης δημοσιευμένης μελέτης του Ιάπωνα καθηγητή η υψηλότερη τιμή φορμαλδεΰδης που βρέθηκε στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι 34μg, δηλαδή 6 φορές μικρότερα επίπεδα από το παραδοσιακό τσιγάρο.

β) Όλος αυτός ο θόρυβος στα media αφορά μια ουσία και όχι πολλές καρκινογόνες ουσίες.

Είναι ενδιαφέρον ότι ενώ σε όλα τα ΜΜΕ συζητούν για καρκινογόνες ουσίες (πληθυντικός) το κείμενο αναφέρει μόνο μια ουσία (ενικός) και συγκεκριμένα την φορμαλδεΰδη. Και για να λέμε όλη την αλήθεια…αυτή “η ουσία που βρίσκεται στα οικοδομικά υλικά” στην πραγματικότητα υπάρχει παντού στο περιβάλλον, σε κάθε σπίτι, σε κάθε πόλη, κωμόπολη, χωριό, αστική ή αγροτική περιοχή.

γ) 1 μόνο από τα 10 προϊόντα που εξετάστηκαν είχε αρνητικά αποτελέσματα

Επιπλέον ο τίτλος των άρθρων είναι καθαρά παραπλανητικός δεδομένου ότι η φορμαλδεΰδη που ανακαλύφθηκε στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν “10 φορές μεγαλύτερη από ότι στα τσιγάρα” σε μόνο 1 από τα 10 προϊόντα που εξετάστηκαν και όχι φυσικά σε όλες τις περιπτώσεις.

δ) Οι «τσιτάτοι» τίτλοι όλων των άρθρων δεν στηρίζονται σε καμία επίσημη έρευνα.
Οι βαρύγδουποι τίτλοι με σκοπό να δημιουργήσουν εντυπώσεις και πανικό καθώς και το κείμενο που αναπαρήχθηκε σε όλα τα μέσα είναι συνήθως ανυπόγραφο, ανώνυμο, δεν αναφέρει πηγές και δεν δείχνει την έρευνα. Ο τίτλος δεν γνωρίζουμε που στηρίχθηκε….αφού η μοναδική δημοσιευμένη μελέτη του Ιάπωνα καθηγητή έχει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα, τα οποία μάλιστα είναι θετικά για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Πώς η ιστορία γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα

Κανένα μέσο ενημέρωσης δεν παρήχε σύνδεσμο στην επίσημη μελέτη. Έτσι ο ερευνητής Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός ήρθε σε επαφή με τον καθηγητή Kunugita ώστε να ζητήσει τα επίσημα αποτελέσματα των ερευνών του.
Ο Ιάπωνας καθηγητής ανέφερε τη λίστα με όλες τις δημοσιευμένες μελέτες από τις οποίες πήρε τα αποτελέσματα.Τα αποτελέσματα της ανάλυσης του καθηγητή Kunugita που μελέτησε 13 γιαπωνέζικα brand ηλεκτρονικού τσιγάρου παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα όπως αυτός δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Environmental Research. Όπως είναι φανερό δεν υπάρχει σύγκριση με τον καπνό κανονικού τσιγάρου. Επίσης δεν γίνεται πουθενά αναφορά ότι σε 4 brand δεν ανιχνεύθηκε καμία ουσία.

japan_research_ecigs_10_times_more_carcinogens

Μια μελέτη από Καναδούς επιστήμονες το 2008 αξιολόγησε τα επίπεδα φορμαλδεΰδης στα κανονικά τσιγάρα. Όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα τα επίπεδα φορμαλδεΰδης στο τσιγάρο ήταν κατά μέσο όρο 200mg/τσιγάρο. Στην μελέτη του καθ. Kunugita η υψηλότερη τιμή φορμαλδεΰδης που βρέθηκε στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι 34μg, δηλαδή 6 φορές μικρότερα επίπεδα από το παραδοσιακό τσιγάρο. Συνεπώς ο σωστός τίτλος για το άρθρο θα ήταν ότι το χειρότερο αποτέλεσμα από τον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι και πάλι 6 φορές καλύτερο από τον καπνό του αναλογικού.

canadian_research_formldehyde

Και ενώ φυσικά θα πρέπει να ελεγχθούν τα επίπεδα των καρβονυλίων που πιθανόν να δημιουργούνται από τη χρήση ρεύματος υψηλής ισχύος στις συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου (με τη χρήση των κατάλληλων ατμοποιητών φυσικά) το μήνυμα για όλη αυτή τη φρενίτιδα των ΜΜΕ είναι σαφές: “Ακόμη και το χειρότερο γιαπωνέζικο μοντέλο ηλεκτρονικού τσιγάρου παρήγαγε ατμό που περιείχε 6 φορές χαμηλότερα επίπεδα φορμαλδεΰδης από το αναλογικό τσιγάρο”. Από που λοιπόν προέρχεται η δήλωση “ 10 φορές ψηλότερα επίπεδα από το κάπνισμα” δεν γνωρίζουμε.

Η αλήθεια: κατά μέσο όρο 50 φορές χαμηλότερα επίπεδα

Φυσικά είναι επιστημονικά ακατάλληλο να αναφερόμαστε στα μέγιστα επίπεδα ενός και μόνο προϊόντος. Θα πρέπει να εξετάσουμε τον μέσο όρο των επιπέδων φορμαλδεΰδης που υπάρχει στον ατμό του ηλ. τσιγάρου. Η ιαπωνική ομάδα του ερευνητή Kunugita με βάση τον παραπάνω πίνακα, τον αριθμό των δειγμάτων και τα αντίστοιχα αποτελέσματα θα έπρεπε να ανακοινώσει τα μέσα επίπεδα φορμαλδεΰδης που βρέθηκαν σε όλα τα δείγματα και που αντιστοιχούν στο ποσό των 4,2μg/10 εισπνοές. Δηλαδή τα μέσα επίπεδα φορμαλδεΰδης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο να είναι έως 50 φορές χαμηλότερα από ότι στον καπνό του κανονικού τσιγάρου.

*update*

Όπως διαβάζουμε στη συνέχεια του σχόλιου του κ. Κωνσταντίνου Φαρσαλινού, μετά τη δημοσίευση της άποψης του ο καθηγητής Kunugita επικοινώνησε ξανά μαζί του. Ο Ιάπωνας καθηγητής διευκρίνισε ότι οι αναφορές στα ΜΜΕ σχετίζονται με μια πρόσφατη αξιολόγηση μιας τελευταίας τεχνολογίας συσκευής ηλεκτρονικού τσιγάρου στην οποία βρήκε επίπεδα φορμαλδεΰδης 1600mg ανά 15 εισπνοές. Πράγματι λοιπόν είναι αλήθεια ότι αυτό το επίπεδο είναι 10 φορές υψηλότερο από το παραδοσιακό τσιγάρο. Ωστόσο πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που δεν έχει δημοσιευθεί πουθενά επίσημα, δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, πρόκειται για μια ακραία περίπτωση από τα πολλά προϊόντα που δοκιμάζονται και από την στιγμή που δεν έχει δημοσιοποιηθεί το πρωτόκολλο της έρευνας δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να πήγε στραβά σε αυτή την περίπτωση (υψηλά επίπεδα τάσης ρεύματος, χαμηλό επίπεδο υγρού στον ατμοποιητή, ελαττωματική συσκευή κτλ κτλ). Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση η φρενίτιδα στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας είναι εντελώς ανάρμοστη.

*update Νo2*
Στις Σκανδιναβικές χώρες πολλά media, μεταξύ αυτών και το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό κανάλι της Νορβηγίας απέσυραν τα άρθρα με τους «προκλητικούς» τίτλους και δημοσίευσαν νέα κείμενα στα ποία παρουσιάζουν επιστημονικές πληροφορίες και συνεντέυξεις ερευνητών που αντικρούουν την κινδυνολογία που προκάλεσε η ιαπωνική έρευνα.

Συμπέρασμα
Το τελικό όμως συμπέρασμα είναι πως πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι το να επικεντρώνουμε τη συζήτηση σε μια μόνο από τις δεκάδες καρκινογόνες ουσίες που υπάρχουν στον καπνό των αναλογικών τσιγάρων είναι παραπλανητικό. Ακόμα και αν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν (που δεν περιέχουν) παρόμοια ή υψηλότερα επίπεδα φορμαλδεΰδης, δεν περιέχουν όμως την πλειοψηφία των άλλων τοξικών και καρκινογόνο ουσιών που περιέχονται στον καπνό του παραδοσιακού τσιγάρου.
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι τάξεις μεγέθους μικρότερος από το κάπνισμα. Αυτό ακριβώς χρειάζεται (και αξίζει) να γνωρίζουν οι καπνιστές.

Πηγή άρθρου : www.ecigarette-research.com.

Τελευταία Νέα